ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩς ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Φιλαναγνωσία με την Πέγκυ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στο 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας.
Το πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας», έχει ως στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τα βιβλία, να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και να δουν τον κόσμο των βιβλίων από κοντά.
Στα πλαίσια δε αυτού του προγράμματος κλήθηκε και η συγγραφέας  και εικονογράφος παιδικών βιβλίων κ. Πέγκυ Φούρκα προκειμένου να παρακολουθήσει δραστηριότητες των παιδιών παρμένες από τα βιβλία της.
Η κ. Φούρκα συναντήθηκε και συζήτησε με τους μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου την Τρίτη 15 Μαΐου.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης, είχαν διαβάσει τα βιβλία της ΄΄Περιπέτεια στην Τερηδονούπολη΄΄, ΄΄ Περιπέτεια στην Τραυματούπολη΄΄ και είχαν ασχοληθεί με την εικονογράφηση την οποία έχει επιμεληθεί η προσκεκλημένη σε αρκετά άλλα βιβλία.
Της έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία συγγραφής και εικονογράφησης ενός βιβλίου και διατύπωσαν απορίες για τα βιβλία της, που είχαν ήδη διαβάσει.
Διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές και στην συγγραφέα - εικονογράφο. Και καθώς για το μυαλό ενός παιδιού η συνάντηση με μια συγγραφέα φαντάζει κάτι το απραγματοποίητο και μακρινό, οι μαθητές βγαίνοντας από την τάξη έδειχναν τον ενθουσιασμό τους και την ικανοποίηση τους μετά την άμεση επικοινωνία που είχαν με την κ. Φούρκα.
Να σημειωθεί, ότι το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας είναι πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με σκοπό τη θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στο βιβλίο, στα χρόνια που τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε συστηματική επαφή με το γραπτό λόγο και εξοικειώνονται με την ανάγνωση.
Υπεύθυνοι του Προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί της Α΄ Τάξης, Σακελλαροπούλου Κασσάνδρα και Ανδρικοπούλου Αικατερίνη καθώς και ο Διευθυντής του Σχολείου Κοκκόσης Πέτρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου