ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩς ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014



Σχολές Γονέων - Αίτηση συμμετοχής
Στο σχολείο μας πρόκειται να λειτουργήσει Σχολή Γονέων. 
Στηρίζουμε τους  γονείς  ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Προσφέρουμε  στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα, στοχεύουμε  στο  :
Να Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
Να προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους
Να αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί η συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
Να αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
Να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
Να ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους ανάλογα με την ηλικία τους
Να γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
Να γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
Να βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
Να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
Να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με αναπηρίες
Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους συμπληρώνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014


4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Θέατρο στην τάξη, με την ομάδα Τέχνης ΄΄ΠΑΡΟΔΟΣ΄΄

Στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας  η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» αποτελούμενη από τον Ηλία Πίτσικα (συντονιστής της Ομάδας) και τους   συνεργάτες του. 

 Ο Ηλίας Πίτσικας ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι και πρόσφατα δίδαξε σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Α/θμια Εκπαίδευση. Θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο παιδαγωγός και σκηνοθέτης Λάκης Κουρετζής και η μουσικο – παιδαγωγός Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα και θεωρεί ότι το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ενδυναμώσουν την επικοινωνία και την συνεργασία αλλά και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους. Έμεινε εντυπωσιασμένος από τις σχολικές εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε στο νησί μας αλλά και από την διάθεση των εκπαιδευτικών να μάθουν.     

 

Η ομάδα τέχνης «Πάροδος», παρουσίασε σκηνικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάζονται σε σχολικές αίθουσες. Η παρουσίαση έγινε στις τάξεις της Έκτης και της Δευτέρας σε διάρκεια δύο διδακτικών ωρών και περιελάμβαναν χιουμοριστικά κείμενα που αναφέρονταν στη φιλαναγνωσία ενώ παράλληλα διοργανώθηκε και μία μικρής διάρκειας συναυλία με τη χρήση αυτοσχέδιων κρουστών οργάνων ενθουσιάζοντας τους μαθητές.

Όπως τόνισε ο Ηλίας Πίτσικας και ο Διευθυντής του σχολείου Πέτρος Κοκκόσης ειδικότεροι στόχοι των θεατρικών δράσεων, εκτός από το να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο) ήταν να εκφραστούν δημιουργικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά τους μέσα (προφορικός λόγος, γλώσσα του σώματος) και φυσικά να εκτιμήσουν για πάντα την καταλυτική τέχνη του θεάτρου και να αναπτύξουν κριτική ικανότητα μέσα από αυτή.

 

 

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΟΔΟΣ»

Η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1976 από τον Λάκη Κουρετζή (παιδαγωγό, σκηνοθέτη και δημιουργό του θεατρικού παιχνιδιού) και από μία ομάδα νέων τότε καλλιτεχνών, φοιτητών και εργαζομένων με κοινό σημείο ενδιαφέροντος την αναζήτηση της θεατρικής έκφρασης. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως παρουσιάζοντας σε ενήλικες πρωτοεμφανιζόμενα θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, ψυχαγωγώντας ομάδες παιδιών με θεατρικό παιχνίδι ενώ την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησαν και τα πρώτα βιωματικά σεμινάρια για το θεατρικό παιχνίδι που απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς με βασικό εισηγητή τον Λάκη Κουρετζή.

Από το 1993 η «Πάροδος» επικεντρώθηκε στην ψυχαγωγία, στη θεαρική έκφραση και στην αισθητική καλλιέργεια παιδιών και νέων διά μέσου του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Πίτσικας (παιδαγωγός και δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού) σε συνεργασία με ομάδα εμψυχωτών που διαθέτουν γνώση και εμπειρία.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίδεται στη διαρκή σχέση που αναπτύσσει σε ετήσια βάση με ομάδες παιδιών κυρίως στο θέατρο και στην ανάπτυξη συνεργασίας με πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και εκδοτικούς φορείς, όπως η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, το Σωματείο των Φίλων του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Αρχέλων, τις Εκδόσεις Πατάκη και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, πλαισιώνοντας παραστασιακά μέρος των εκδηλώσεων τους που απευθύνονται σε παιδιά.

 


 

Και άλλη πρωτιά για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας.

Το σχολείο επιλέχθηκε στα 150 πρώτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής με θέμα "Η δική μου πόλη" που διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμού WROHellas. Έτσι το σχολείο δικαιούται δωρεάν τη χορηγική δωροθεσία του εκπαιδευτικού kit WEDO.

Τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, διοργανώνει για πρώτη φορά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. O διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα  διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.

 

Ο Διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», διαρκεί από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 έως τον Φεβρουάριο 2015 και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα  προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή έγκριτων  επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch. 

Ο κάθε μαθητής- μέλος των 3 πρώτων ομάδων του Διαγωνισμού, δηλαδή εκείνων που θα συλλέξουν τους περισσότερους βαθμούς, θα κερδίσει:

Μέλη 1ης Ομάδας: Laptop

Μέλη 2ης Ομάδας: Tablet

Μέλη 3ης Ομάδας: Φωτογραφική Μηχανή