ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩς ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κυριακή 20 Μαΐου 2018


Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων
στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας

    

Η σχολική τάξη έγινε υπαίθρια! Αυτή τη φορά για τις ανάγκες μιας έκθεσης.  Οι μαθητές της Δ΄1 τάξης στο 4ο δημοτικό Αμαλιάδας ετοίμασαν και παρουσίασαν  μια έκθεση αφιερωμένη στα παραδοσιακά προϊόντα, όλα φυσικής καλλιέργειας από τον κήπο του σχολείου που εδώ και τρία χρόνια δε σταματά να δίνει καρπούς, αλλά και συγκινήσεις. Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστή την εκδήλωση είναι η χαρά και η ικανοποίηση που προσφέρει η αναγνώριση της προσπάθειας από γονείς, δασκάλους και συμμαθητές!
     Η προετοιμασία ξεκίνησε από πολύ νωρίς, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συλλογή μοσχευμάτων από φυτά και τη διαδικασία ριζοβολίας, την αποξήρανση βοτάνων και τη συσκευασία τους. Η παραγωγική διαδικασία όμως δεν τελειώνει εδώ,  καθώς νέες ιδέες έρχονται και αξιοποιούνται δημιουργικά. Το φυσικό εντομοαπωθητικό, απαραίτητο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα προϊόν που παρασκεύασε η «ομάδα παραγωγών της Δ΄1 τάξης» και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.
       Η επίσκεψη την  περυσινή χρονιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων και η ενημέρωση για τον τρόπο παρασκευής του σαπουνιού, με την ψυχρή μέθοδο, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να πειραματιστούν και να φτιάξουν το δικό τους σαπούνι, με τη συνδρομή του δασκάλου τους, Άγγελου Μιχαλόπουλου και της εικαστικού, Δώρας Γιαννοπούλου.
    Η συγκεκριμένη δράση ενδυνάμωσε τα παιδιά, ενισχύοντας κοινωνικές δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, ενώ τόνωσε την αυτοπεποίθηση  τους.  Διδακτικά αξιοποιήθηκαν γνωστικά αντικείμενα της γλώσσας, των μαθηματικών, της μελέτης περιβάλλοντος και της ιστορίας, με τρόπο ολιστικό και βιωματικό.
    Σαν άξονας της όλης διαδικασίας ήταν η άμεση δημοκρατία και η αυτοδιαχείριση, καθώς σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της τελικής προβολής το λόγο είχαν τα παιδιά σε σχέση ισοτιμίας μεταξύ τους και με το δάσκαλό τους. Τέλος, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και ευχή όλων είναι να γίνει θεσμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου