Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014


4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Θέατρο στην τάξη, με την ομάδα Τέχνης ΄΄ΠΑΡΟΔΟΣ΄΄

Στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας  η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» αποτελούμενη από τον Ηλία Πίτσικα (συντονιστής της Ομάδας) και τους   συνεργάτες του. 

 Ο Ηλίας Πίτσικας ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι και πρόσφατα δίδαξε σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Α/θμια Εκπαίδευση. Θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο παιδαγωγός και σκηνοθέτης Λάκης Κουρετζής και η μουσικο – παιδαγωγός Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα και θεωρεί ότι το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ενδυναμώσουν την επικοινωνία και την συνεργασία αλλά και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους. Έμεινε εντυπωσιασμένος από τις σχολικές εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε στο νησί μας αλλά και από την διάθεση των εκπαιδευτικών να μάθουν.     

 

Η ομάδα τέχνης «Πάροδος», παρουσίασε σκηνικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάζονται σε σχολικές αίθουσες. Η παρουσίαση έγινε στις τάξεις της Έκτης και της Δευτέρας σε διάρκεια δύο διδακτικών ωρών και περιελάμβαναν χιουμοριστικά κείμενα που αναφέρονταν στη φιλαναγνωσία ενώ παράλληλα διοργανώθηκε και μία μικρής διάρκειας συναυλία με τη χρήση αυτοσχέδιων κρουστών οργάνων ενθουσιάζοντας τους μαθητές.

Όπως τόνισε ο Ηλίας Πίτσικας και ο Διευθυντής του σχολείου Πέτρος Κοκκόσης ειδικότεροι στόχοι των θεατρικών δράσεων, εκτός από το να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο) ήταν να εκφραστούν δημιουργικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά τους μέσα (προφορικός λόγος, γλώσσα του σώματος) και φυσικά να εκτιμήσουν για πάντα την καταλυτική τέχνη του θεάτρου και να αναπτύξουν κριτική ικανότητα μέσα από αυτή.

 

 

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΟΔΟΣ»

Η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1976 από τον Λάκη Κουρετζή (παιδαγωγό, σκηνοθέτη και δημιουργό του θεατρικού παιχνιδιού) και από μία ομάδα νέων τότε καλλιτεχνών, φοιτητών και εργαζομένων με κοινό σημείο ενδιαφέροντος την αναζήτηση της θεατρικής έκφρασης. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως παρουσιάζοντας σε ενήλικες πρωτοεμφανιζόμενα θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, ψυχαγωγώντας ομάδες παιδιών με θεατρικό παιχνίδι ενώ την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησαν και τα πρώτα βιωματικά σεμινάρια για το θεατρικό παιχνίδι που απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς με βασικό εισηγητή τον Λάκη Κουρετζή.

Από το 1993 η «Πάροδος» επικεντρώθηκε στην ψυχαγωγία, στη θεαρική έκφραση και στην αισθητική καλλιέργεια παιδιών και νέων διά μέσου του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Πίτσικας (παιδαγωγός και δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού) σε συνεργασία με ομάδα εμψυχωτών που διαθέτουν γνώση και εμπειρία.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίδεται στη διαρκή σχέση που αναπτύσσει σε ετήσια βάση με ομάδες παιδιών κυρίως στο θέατρο και στην ανάπτυξη συνεργασίας με πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και εκδοτικούς φορείς, όπως η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, το Σωματείο των Φίλων του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Αρχέλων, τις Εκδόσεις Πατάκη και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, πλαισιώνοντας παραστασιακά μέρος των εκδηλώσεων τους που απευθύνονται σε παιδιά.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου